Бурята взе живота на над 50 души, след като помете Филипините

Мощният тихоокеански тайфун "Мангхут" парализира в неделя нормалния живот и транспортните комуникации в Хонконг. Местната метеорологична обсерватория увеличи сигнала за предупреждение за бури до максималното десето ниво.

Над 50 души са загинали във Филипините при преминаването на урагана „Мангхут”. Голяма част от тях са станали жертва на свлачища. Това не е окончателния брой на жертвите, като хаоса и разрушенията, причинени от "супербурята" все още не са оценени.

Стихията вече е близо до Хонконг, където вали проливно и духат силни ветрове. Местните власти евакуираха десетки хиляди хора. Отменени са самолетни полети и е спрян общественият транспорт. Под голяма заплаха е също остров Макао, където денонощните казина са затворени, за да могат клиентите им да отидат в укрития.

"Дойдох в Хонконг на екскурзия и не очаквах да попадна на тайфун. Уж щях да разглеждам града, но плановете ми пропаднаха. Не мога да изляза заради бурята, метрото е затворено, автобусите не вървят, даже фериботите спряха”, казва Руо Руивен, туристка от Тайван.

ВИЖТЕ КАКВО ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ ТАЙФУНА ВЪВ ФИЛИПИНИТЕ 

По данни на метеоролозите, в момента центърът на тропическия циклон се намира в акваторията на Южнокитайско море на разстояние 150 км от мегаполиса. Тайфунът се пренасочва към брега на западната част на китайската провинция Гуандун и ще достигне материка следобяд.
Поради лошото време в Хонконг, училищата, офисите и магазините са затворени. Преустановени са товарните работи в пристанището, фериботните и автобусните услуги са прекратени. На международното летище Чек Лап Кок стотици полети, включително полетът на Аерофлот до Москва, са отменени.

Тайфунът „Мангхут” взе най-малко 14 жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки че силата на вятъра в централната част на тайфуна е намаляла до 175 км / ч, той все пак представлява значителна опасност за региона, предупреждават от метеорологичната обсерватория. Циклонът е вдигнал големи вълни в морето, той е придружен от интензивни дъждове, способни да причинят големи наводнения. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.