Според Илия Кузманов Министерството на здравеопазването трябва да вземе по-сериозни мерки за тези хора

Полицай беше ранен тежко при стрелба в София. Служителят на реда е прострелян в главата, след като се отзовал на сигнал. Той бил подаден от жена, чийто син е психично болен и агресивен. Младият мъж е имал преработен газов пистолет, с който стрелял по полицая Георги Йовчев. Униформеният е в „Пирогов” в стабилно състояние.

Простреляха в главата полицай в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Как полицаите приемат инцидента с техен колега и могат ли да бъдат готови за случаи като този, когато се отзовават на сигнал?

„Проблемът не е само на МВР. Министерството на здравеопазването трябва да подобри работата си и да вземе по-сериозни мерки за тези хора”, коментира в „Здравей, България” Илия Кузманов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

„Много трудно се прави преценка в такава ситуация. Това е най-високата цена, която един служител на МВР може да плати при работата си. Такива случаи не са рядкост. За съжаление не можем да се справим сами, а и не би трябвало това да е проблем на Вътрешното министерство”, допълни той.

Простреляният в София полицай остава в стабилно състояние

По думите му трябва сериозно да бъде повдигнат въпросът за оборудването на полицаите.

Бронежилетките са достатъчно малко, за да не се чувстват сигурни колегите. Пада се не повече от една на 4-5 служители, което не гарантира безопасността им по време на работа”, обясни Кузманов.

Той обясни, че режимът за купуване на газово оръжие е много либерален и не е нужно разрешение, а само уведомление.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.