Мярката иска да въведе екоминистерството заради мръсния въздух в страната

Само въглища и брикети със сертификат ще могат да се продават за битово отопление. Мярката иска да въведе екоминистерството заради мръсния въздух в страната. А в повече от 20 общини в страната нормите на фини прахови частици се нарушават.

Държавата иска да контролира въглищата за съдържанието им на сяра, пепел и влажност. Тези, които не отговарят на изискванията, няма да получат сертификат и няма да се продават. Дали намерението ще стане правило, предстои да разберем.

От 28-те общини с трайно мръсен въздух, според данните от Световната банка, София не е първенец. Видин, Монтана, Перник, Пловдив, Плевен, Димитровград, Асеновград, Горна Оряховица, Смолян и Ловеч заемат челните места.

Фандъкова: Не е вярно, че въздухът в София е най-мръсният в Европа

Още преди да е застудяло, 54% от населението на България се подготвя за топла зима с твърдо гориво - дърва, въглища и брикети. Семейство Гогови са част от тази статистика

„Твърдо гориво, не можем друго да си позволим”, заявява Тодорка Гогова.

Колкото до дървата Световната банка предлага на България да се забрани продажбата на неизсушени дърва. Защото горенето на сухи дърва, също помага за по-малко мръсен въздух.

„Има и други начини, само че ние сме изостанали, малко назад сме”, смята Гого Гогов.

За да сме по-в крак с нещата, Европа пък ще отпусне на България 115 милиона лева по програма. Но отсега е ясно, че няма да стигнат до никъде.

„Промяната на отоплението е различна за различните градове. Споменаха тук, че един от начините е да се включат към съществуващата топлоцентрала или газопреносна мрежа. Но това го няма във всички градове. Тук е в сферата на общините да преценят, кой е най-ефективният начин за тях”, заяви Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Фини прахови частици над нормата в 10 града у нас

Наскоро Европейската сметна палата публикува доклад, според който България е с най-мръсен въздух в Европа и това отнема 2 години и половина добро здраве в живота на българите.

 „Националните и местните власти  изготвят план за качеството на въздуха и този план, беше изпратен на Европейската комисия. Тези планове съдържат някакви мерки, но това, което установихме ние, е, че много често мерките не се прилагат, остават на хартия”, заяви Жоао Коельо, ръководител на одитната задача.

Макар европейските органи да използват данни от преди 2017 г., експерти са категорични, че мерките взети днес, не дават резултат още утре.

А вицепремиерът Валери Симеонов върна лентата на мръсния въздух още по-назад.

„Сериозна промяна е налице, мога да кажа аз, като един от най-възрастните хора в тази зала, който съм се возил на парни локомотиви, които бълваха едни черни облаци. В сравнение с тези времена - 60-те, 70-те години, сегашното състояние на атмосферния въздух е нещо като стерилност”, заяви Валери Симеонов.

И все пак България ще трябва да се справи с фините прахови частици. Затова правителството скоро ще приеме нова национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.