В понеделник, апаратурата в отделението се повреди

Започна спешна проверка на смъртния случай с пациент на хемодиализа във Видин. Мъжът починал внезапно вчера сутринта. В понеделник, апаратурата в отделението се повреди и временно не можеше да се прави животоспасяващата процедура.

Смърт и кома на пациенти на хемодиализа: Повреден апарат ли е причината?

50 - годишният Красимир трябвало да бъде на хемодиализа в понеделник на обяд, но не отишъл.

"Беше се отложил със знанието на ръководството на отделението за вечерната смяна... но са му се обадили, че е невъзможно”, казва пациент от центъра.

Причината е възникналата авария с водоочистващата система.

"Вечерта нямаше никаква организация. След като е гръмнала тази инсталация, трябваше ръководството да ни подсигурят превоз, за да ни спасят живота”, казва Митко Лозанов, който също е пациент в центъра по хемодиализа.

От видинската болница твърдят, че са търсили пациента и са му предложили още във вторник да дойде на диализа в отделението.

Центърът за хемодиализа във Видин ще работи в понеделник

"Във вторник, когато в авариен режим хемодиализата стартира, той е отказал да се хемодилизира...Това нещо е документирано, над 3 разговора е имало с него във вторник”, обясни д-р Бойко Томов, зам.-директор на МБАЛ "Света Петка" - Видин

Хората разказват, че заедно с Красимир са направили организация сами да отидат в сряда на диализа в Монтана.

"Понеже не мога да карам и се разбрахме същия ден, в който почина, да ни кара със своята кола и да тръгнем 6 без 15 в сряда сутринта."

Но от болницата им се обадили, че в сряда им осигуряват транспорт до диализния център в Монтана и те се съгласяват. Часове преди да тръгнат обаче, Красимир починал.

"Няма да ги оставим на мира, ние не искаме да умираме и ще се борим до последно”, казва Митко Лозанов.

На починалият мъж ще бъде направена аутопсия по настояване на близките му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.