Има ли общо случаят с аварията в отделието във Видин?

Мъж на хемодиализа почина, а друг пациент е в кома. Това се случи, след като в понеделник стана ясно, че хемодиализата във Видин не работи, защото част от апаратурата не функционира. Твърди се, че починалият Красимир Маринов не се е явил на процедурата в понеделник, а последната такава е извършена в петък. 

Центърът за хемодиализа във Видин ще работи в понеделник

Дъщерята на починалия Рени Неофитова обясни в "Здравей, България", че апаратите в болницата във Видин са били повредени още рано сутринта в понеделник. Баща й е получил обаждане от медицинското заведение, откъдето са му съобщили, че няма как да проведат хемодиализата. Следващото обаждане е било във вторник, когато екипът е обяснил, че в сряда ще го откара със собствен транспорт до Монтана, където да бъде извършена процедурата.

"Това е животозастрашаващо за него. Не смятам, че той би отказал да отиде. Никога не е имало такъв случай", заяви Рени Неофитова.

Други пациенти обясниха, че в понеделник около 16.00 ч. е гръмнала инсталацията, а в болницата не е имало никаква организация за транспортиране на болните в други медицински заведения.

След повредата на апарат: Болни на хемодиализа от Видин търсят помощ в други градове

"Последно бяхме правили диализа в петък. След като в събота и неделя нямахме процедури, в понеделник беше задължително да проведем лечение. Организация така и не беше направена", разказа пациент.

Във вторник ситуацията е била същата. Някои от болните са се организирали сами, за да отидат до Монтана, където да получат хемодиализно лечение.  

По думи на лекарите Красимир Маринов е бил повикан в болницата във вторник. Те отрекоха да не са взети мерки за организиран транспорт до Монтана. За да може да се отстрани повредата на апарата във Видин, пациентите ще получават диализното си лечение в Монтана с организиран транспорт.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.