За това се договориха премиерът Бойко Борисов и украинският президент Петро Порошенко

Украински учители и ученици да идват на обучение в България. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и украинският президент Петро Порошенко, по време на официална визита на Борисов в Украйна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Двамата разговаряха за просвета в област Одеса. Това е третата им среща от началото на годината. Тя се проведе в Болград - неофициалната столица на българите в Украйна и родното място на Порошенко. Двамата лидери участваха в тържествата по случай 160-ата годишнина на българската гимназия. „Г. С. Раковски” в Болград.

Борисов и Порошенко се разбраха: ние ще дадем сграда за украински културен център в София, а те - сграда за българската гимназия в Одеса.

„150 000 лв. за оборудване са вече в сметките на училището”, заяви Борисов. И добави, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а 5-има преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация в България. Тези дейности ще бъдат финансирани със средства от бюджета на българското министерство на образованието.

В българската гимназия в Болград учат над 400 деца.

Борисов: Украинците с български произход са мост за разбирателство между София и Киев (СНИМКИ)

В Украйна от няколко дни е и вицепрезидентът Илияна Йотова. Обиколила девет села, с 99 на сто жители-българи. Разбрала, че искат помагала и учебници по български и повече места за тях във висшите ни училища.

„Издирват архивите, за да знаят кой род от къде е и пазят наречието - ако родът е от Ямбол, говорят както в Ямбол”, обясни Илияна Йотова.

От началото на годината 940 души от Украйна са получили българско гражданство - два пъти повече от желаещите съседни македонци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.