Болните във Видин не искат да се връщат за лечение в болницата

Отделението по хемодиализа във Видин вече приема пациенти, а гръмналата система за омекотяване на водата е подменена. Въпреки това, част от пациентите не искат да се връщат на диализа във видинската болница. Близо седмица те бяха насочени на животоподържаща процедура в Монтана и Лом.

"Докато не се закупят нови апарати няма да се върнем там, около 10 души сме и мислим, че и други ще вземат това решение", каза пациентът Валери Нинков.

Отделението по хемодиализа във Видин подновява работа

Пациентите се оплакаха, че са длъжни да си носят лепенки, марли, тампони и кърпи, които слагат на леглата. По техни думи в отделението няма постоянно лекарско наблюдение. Те са принудени да сигнализират със свирки, ако има проблем. Според тях апаратите в отделението са стари и отдавна е трябвало да бъдат подменени с нови. В момента в отделението във Видин има 14 апарата за хемодиализа, най-новите са закупени преди шест години. Два от апаратите вече са навъртели над 30 хиляди работни часа, други шест ги следват.

"За нас това е животоспасяващо. Не е като в другите отделения и там трябва да се спасява живот, но ние трябва да го правим три пъти в седмицата и трябва да го правим качествено", каза още Нинков. 

Ананиев: Предвидили сме над 2,5 млн. лева за хемодиализа

Част от пациентите не искат да се връщат, а ще посещават диализата в Монтана. Въпреки че ще трябва да пътуват повече от 180 километра.

"Всички консумативи в отделението се осигуряват. Има два сектора и всички щатни длъжности са заети. Няма дефицит на персонал", заяви директорът на видинската болница д-р Цветан Василев.

Той беше категоричен, че трябва да бъдат закупени поне 6 нови апарата. Водоочистващата система, която не се е поддържала достатъчно добре, вече е подменена.

Иван Димитров от Български пациентски форум каза за "Здравей, България", че един апарат за хемодиализа струва около 25 000 лв. По негови думи от 2009 г. насам държавата е изоставила хемодиализното лечение. 

Смърт и кома на пациенти на хемодиализа: Повреден апарат ли е причината?

"На всеки 3 години трябва да се подменят абсолютно всички апарати, защото те излизат от употреба и не вършат ефективно работа си. Това се отнася и за водоочистващата система", категоричен беше Димитров.

По негови думи колкото по-стара е апаратурата, толкова повече се уврежда състоянието на пациентите, а шансът им за трансплантация намалява. В България хемодиализата за един пациент за 1 година струва 10 000 евро, а в другите европейски страни процедурата струва 94 000 евро, добави още Димитров.

"Голяма част от парите, които влизат в болниците, са пренасочени към други отделения от директорите. Касата плаща за фактура, а не за контрол на качество", каза Иван Димитров.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.