Последната спирка на семейството е в Истанбул

6 000 километра на три колела. Семейство от Лондон тръгва през цяла Европа чак до Истанбул в памет на дъщеря си. Младата Емили губи живота си едва на 19 години от рядък случай на епилепсия. Една от последните спирки на семейство Самария е София.

Мелани Грифит разкри, че е болна от епилепсия

Когато Емили умира, приятелите й решават да се заемат с благотворителност в нейна памет. А семейството й поема на път, за да може повече хора да чуят какви опасности крие епилепсията.

„Решихме да пътуваме с това камионче или по-скоро скутерче "ТУКТУК", защото аз и сестра ми сме наполовина англичанки, наполовина индийки, а Турция е крайната ни дестинация, защото това е мястото, където Изтокът среща Запада", казва Ейми Самария. „„ТУКТУК" всъщност си е скутер, с малко неща по него. Максималната скорост, която развива, е 60 км/ч, но това е, ако се движи надолу по хълма и има вятър и се вози само един човек. Когато изкачваме хълм и сме тримата, достигаме завидните максимум 20 км/ч.”. 

„Изминаваме 6 000 километра за 6 седмици и минаваме през 21 държави, защото във Великобритания само за седмица 21 души умират от епилепсия. Повечето хора знаят за епилепсията, но не са чували за внезапната смърт, която може да причини", казва майката Рейчъл Самария.  

След София "ТУКТУК" камиончето ще мине през Пловдив, а следващата, последна спирка е Истанбул. Пътя си през Европа семейството описва в своя блог #tuktuktoturkey.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Ейми Самария разказва: