В спор по темата влизат синдикати и работодатели

Минималното допълнително заплащане, което получават полагащите нощен труд у нас, е в размер на 25 стотинки. Служителите в системата на здравеопазването, например, взимат средно по 1 лев на час за работа през нощта. Това не се е променяло от 2007 г. насам. Според официалната статистика те са 400 000 души.

Сега от КТ „Подкрепа” настояват за час работа през нощта да се получават по 2,55 лева. Предложението ще се обсъжда от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

НОЩЕН ТРУД: Синдикатите настояват за по-високо заплащане и повече почивки

Искаме промяна на механизма за определяне размера на възнаграждението и режим за ограничаване на нощния труд”, заяви в ефира на „Здравей, България” Любка Георгиева от КТ „Подкрепа”.

Представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова обаче заяви, че подобен скок в заплащането – с над 1000%, не е възможен.

Няма да подкрепим предложенията във вида, в който са внесени, защото исканото увеличение е с над 1000%, и то в последната минута”, коментира Ангелова. И добави, че работодателите искат определяне на почасов размер на минималната работна заплата и цялостна реформа в тази част от трудовото законодателство.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.