Пактът няма да разполага още ядрени оръжия в Европа

Не се очаква съюзниците от НАТО да разположат още ядрени оръжия в Европа, въпреки възможността от разтрогване на договора за ограничаване на ракетите със среден обсег.  Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Решението на Тръмп за оттегляне от Договора повдигна въпроси сред страните-членки на НАТО за бъдещето и на други споразумения, в това число и договора „Нов старт”, който трябва да бъде подновен през 2021-ва. „Нов Старт”  предвижда съкращаване на половина на стратегическите ядрени ракети на Русия и Съединените щати.

"Нямаме ефективен Договор за контрол на въоръжаването, ако той се спазва само от едната страна. Това е основния проблем. Всички страни от пакта са агрижени от новите ракетни разработки и най-възможното обяснение е, че Русия нарушава споразумението”, заяви Столтенберг.

Изказването на Столтенберг е само ден преди началото на най-голямото в историята натовско учение.

Тръмп: САЩ ще увеличават ядрения си потенциал

В учението участват 50 хиляди военни, подкрепени от 10 хиляди бойни и спомагателни машини, 250 вертолети и самолети и 60 кораба. Във военните игри участва и американски самолетоносач. Учението ще продължи до 7-ми ноември.

Освен бойци от НАТО, в него участие взимат Швеция и Финландия. 

България изпраща 41 военни.

Целта на учението е да покаже, че силите на НАТО са готови за действия и маневри в Европа срещу вражеско нападение. И макар врагът да не е официално идентифициран -мястото и мащаба на учението насочват ясно в една посока. Напрежението между Русия и НАТО, които делят граница с Норвегия, е високо от години.

Стотици наблюдаваха атрактивен бой в небето над авиобаза „Граф Игнатиево” (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Наясно сме, че евентуално напрежение не би започнало в Арктика, но ако възникне някъде другаде, то със сигурност ще стигне и до тук”, каза министърът на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде.

Основното учение се провеждат на около 1000 километра от границата между Норвегия и Русия, а военновъздушните операции на 500 километра. Като наблюдатели ще присъстват представители на Русия и Беларус.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.