Задържани са над 20 лица в София, Кюстендил и Плевен

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 служители на ведомството са задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Харалампиев е задържан тази сутрин в дома му в София и е докаран в сградата на ДАБЧ, където се извършват действия по разследване.

„Касае се за наказателно досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим заедно с колегите от корупционната комисия. Те активно извършват оперативна работа. С постановление сме възложили на тях друг сегмент от нашата дейност, свързан с охраната на провежданите действия по разследването. Касае се за производство за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи. Към този момент се работи с над 20 лица. Категорично мога да потвърдя, че е задържано част от ръководството на ДАБЧ, включително и председателят, заместник-председателят и главният секретар".  Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

Акцията е във връзка със сигнал, по който се работи от няколко месеца. Става въпрос за това, че в агенцията се издават документи за български произход не по надлежен ред. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са били издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна, Молдова и Македония.

 „Оперативната работа е в насока точно на този вид документи. Касае и за взимане на подкупи”, потвърди Антон Славчев, заместник-председател на КПКОНПИ.

Следствени действия се извършват на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления. В София служителите на ДАБЧ не се допускат до работните им места докато тече проверката. 

Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.  

През февруари 2014 година проверка в агенцията показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че от 2010 до 2012 година има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти беше подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката - направена от Върховната административна прокуратура.

Петър Харалампиев е излъчен от квотата на "Обединените патриоти". Той е председател на Национално Движение „БГ Патриот”, което подкрепя патриотите. В позиция от ВМРО посочиха, че подкрепят действията на разследващите, както и че Харалампиев не е член на нито една от партиите „Атака”, ВМРО и НФСБ.

В края на 2017 г. Петър Харалампиев беше заснет с тениска, на която пишеше „Wehrmacht”- името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Хитлер. Тогава вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов го защити в ефира на NOVA, като обясни, че тениската е на музикална рок група, а не нацистки символ.

Претърсвания има и в кюстендилското село Драговищица, където тази сутрин преди 7 часа сутринта е пристигнал полицейски патрул. Полицаите са влезли в една от къщите и са обяснили на самотно живеещата вътре възрастна жена, че трябва да изчака докато дойдат представители на специализираната прокуратура. Съседи предполагат, че обект на разследване е нейната снаха. Тя има излежана присъда в Сърбия. 

„Не ми казват защо е. Никой е ми е казал. Сутринта са ме разбудили в 5.30 часа. Никой  не ми даде да се обадя на снахата, за да видим какво е. Трябва да ми дадат прокурорско нареждане, че идват на проверка. Отмъщение и това е само от човек”, Лила Чавкарева.

Репортери: Десислава Геоаргиева, Антон Чавдаров 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.