След изтичането на мандата й като канцлер тя няма да се кандидатира за нов

Край на ерата „Меркел”. След 13 години на върха на европейската политика германският канцлер обяви, че се оттегля през 2021 г. След изтичането на мандата й като канцлер тя няма да се кандидатира за нов. Оттегля се и от лидерския пост в партията си. Защо една от най-влиятелните личности излиза от политиката – коментар на Александър Андреев от „Дойче веле”.

РЕАКЦИИ: Как светът приема новината за края на eрата "Меркел”?

„Това е едно огромно разместване на пластовете в Берлин. Двете големи партии се свиха като избирателен потенциал. Това идва в един изключително лош момент за Европа, когато се правят трескави опити да се избегне Brexit. Всички европейски структури си скубят косите какво да правят с италианския бюджет. Предстоят избори за нов Европарламент, на които се очаква крайнодесните да получат по-добри резултати от преди”, коментира в „Здравей, България” Андреев.

Меркел: Оттеглям се от поста след 2021 година

По думите му постепенното оттегляне на Ангела Меркел от властта ще наруши баланса в Европа, тъй като тя беше смятана за най-важния стабилизиращ фактор в Европа.

„Възлагаха се дори надежди, че тя може да оглави някои от европейските структури или да стане президент на ЕС. Тя обаче отхвърли всички тези хипотези”, допълни Александър Андреев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.