С NOVA се свърза майка на две деца с подобен проблем
Родители готвят сами храна за децата си, защото някои детски градини не предлагат специализирани менюта. С NOVA се свърза майка на две деца с глутенова непоносимост, която не само трябва да готви четиристепенно меню всеки ден, но и да оставя проба за здравните власти.
Безглутеновите храни не са по-добра алтернатива
Емилия е майка на две деца. И двете с непоносимост към глутена. Голямата й дъщеря ходи на училище. Малката на детска градина.
„И за градината, и за училището трябва сами да си подготвяме храна”, обяснява Емилия Варелова.
По-голямо затруднение среща при приготвянето на храната за детската градина, защото там контролът с внасянето е по-затегнат. Затова се налага всеки ден да оставя в градината и допълнителна проба за ХЕИ.
Към момента общо решение за набавянето на храна за децата с глутенова непоносимост няма. Всяка детска градина решава сама за себе си. Единствената община у нас, която е решила генерално проблема е Варна. Там има кухня-майка, която приготвя и такъв тип храна. В София обаче това е неприложимо, категорични са от Столичната община.
„Имайки предвид мащабите на града, не мисля, че в София е целесъобразно да има кухня-майка. Детските ни градини са 200 на фона на под 50 във Варна, обясни Мария Минчева, директор дирекция „Образование”, СО.
Все пак общината предлага решение - обучили са готвачи от различни детски градини, чиито директори искат да се готви на място за децата със заболяването. Като в тази детска градина в „Младост”, където има само едно дете с глутенова непоносимост.
Безглутеновата диета може да предизвика диабет тип 2
„Аз готвя първо на нея сутрин. Отделни са й съдовете, има си специални буркани за храната”, обяснява Валерия Стоянова – готвач.
„Разходът си го поемаме ние, ако имаме затруднение Столичната община ни помага”, обясни Елена Иванова, директор на 178-а градина.
В детската градина, в която ходи детето на Емилия обаче подобна политика засега няма.
„Ако майката изяви такова желание, ще трябва да се съобразим и да предприемем действия, за да можем да приготвяме храната тук”, обясни Илонка Стоянова – ОДЗ №49 „Радост”.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.