Причината е неизпълняване на задълженията му във висшето училище

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов е уволнен дисциплинарно като преподавател във Великотърновския университет. Причината за това е неизпълняване на задълженията му в учебното заведение.  Според Проданов обаче това не е вярно. В съобщение от университета се намеква, че той е замесен в история за разпространена чрез медийни публикации информация за издадени от ВТУ незаконни свидетелства за учителска правоспособност на 170 италиански граждани.

Проф. Стати Статев: В УНСС се обучават 100 студенти с над 70% увреждания

„Тази информация излезе сутринта. Няколко часа по-късно на сайта на университета излезе съобщение, което частично опровергава информацията на прокуратурата. В него има абзац, в който аз съм обвинен, че се опитвам да водя негативна кампания срещу учебното заведение”, каза Николай Проданов. Според него действията на ръководството на университета са подтикнати от личностни вражди и се основават на неоснователни опасения.

РЕФОРМА ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ: Променят управлението на университетите

„Уволнението на колегата Проданов не е спонтанно. Тук става дума за сериозни неща. Той е единственият преподавател, който не си е нанесъл в системата занятията за първия семестър, а си получава заплата. Има изпитани студенти и ненанесени оценки. Освен това занятията не се изпълняват по график, ако изобщо се проведат. Този човек работи в София като заместник-министър и в Търново като преподавател. 16 часа никой няма право да работи в държавата”, заяви проф. Христо Бонджолов. Той намекна и за оказвано влияние върху държавното обвинение от страна на Проданов.

Случаят ще бъде окончателно решен пред съда. Проданов е категоричен, че ще търси своите права по съдебен ред.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си