Народните представители трябва да обсъдят на първи четене Бюджет 2019

Кворум "на кантар" в деня на дебатите за бюджета за догодина. След скандал вчера, депутатите се разбраха днес да започнат с обсъждането на данъчните закони, а после да продължат с разчетите за 2019 година.

Събраха се точно 121 депутати, колкото са нужни за заседание. Управляващите поискаха да удължат работното време на парламента до приемането на бюджета и сами поискаха поименна проверка.

Проектобюджетът за 2019 г. влиза за обсъждане в НС на първо четене

Разговорите започнаха със спор по данъчните закони. Ключова промяна, която е заложена в тях, е, че старите коли, произведени преди 2005 г., с евростандарт под Евро4, вече няма да ползват отстъпки при плащането на данъка.

„Пълна нормативна вакханалия, нула технически контрол, нула пречки да се регистрират стари коли. Преди да се направили каквото и да е, тръгвате по най-лесния път – да бръкнете в джоба на хората”, заяви Явор Божанков от БСП.

„За София това означава да се намали смъртността при възрастните над 30 години с около 750 души. Приоритетът е здравето на българите, не трябва да дишаме най-мръсния въздух в Европа”, заяви Александър Иванов, ГЕРБ

След данъчните закони депутатите продължават с първо четене на републиканския бюджет. В него държавата залага дефицит от 0,5%, 3% инфлация и 4,8% безработица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.