Десетки магазини останаха празни

Шест месеца след началото на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" търговци на знаковата улица са пред фалит. Десетки магазини останаха празни, а собствениците им искат компенсации

ЗАРАДИ РЕМОНТА: Търговци напускат магазините си на "Графа" (ВИДЕО)

„Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев” е най-трудният, който сме изпълнявали като обем, обхват и сложност на процесите, които трябва да се изпълнят. Най-големите неудобства понасят тези хора, които живеят и работят в района”, коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” зам.-кметът по транспорта в Столична община Евгени Крусев.

Той помоли за още малко търпение, тъй като ремонтът е във финалната си фаза. Над 80% от настилките в зоната на релсовия път са вече наредени. Релсите са изцяло положени, както и контактната мрежа. В зависимост от метеорологичните  условия през следващите дни ще бъде определена конкретна дата за пускането на трамваите.

Започна изграждането на новия книжен пазар на площад „Славейков” (СНИМКИ)

Собственичка на заведение на ул. „Граф Игнатиев” обясни, че загубите, които са калкулирали търговците след началото на ремонта, са между 30% и 80%. В началото им е било казано, че ремонтът ще е на части. В колективния иск срещу общината те ще искат обезщетения в размера на натрупаните загуби.

„В момента се проучва дали и как може да се мисли за компенсации за търговците. Към момента нямам по-конкретна информация”, обясни Крусев.

Прокуратурата проверява ремонта на ул. „Граф Игнатиев” в София

Той заяви, че не смята, че общината е виновна за това, че ремонтира публична инфраструктура, която не е ремонтирана 40 години. Не отрече, че е възможно да са доуснати грешки при комуникацията с търговците.

„Не бих казал, че има забавяне. Нашият срок на изпълнение е 300 дни. Към днешна дата сме работили 130 дни, а сме пребивавали на площадката 190”, обясни Георги Гигов, проектов мениджър от „Джи Пи Груп”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.