Възможно е да се стигне до политическа криза и оставка на правителството на Тереза Мей, прогнозираха анализатори

Ако договорените между Европейския съюз и Великобритания условия за Brexit не бъдат одобрени от парламента, то вероятно ще има политическа криза, нови избори и вероятно втори референдум. Тази прогноза направиха в студиото на „Плюс Минус” икономистът Юлиян Войнов и политическият анализатор Тончо Краевски.

След като Брюксел и Лондон договориха условията, черновата на документа трябва да бъде одобрена от кабинета и парламента на Великобритания.

„Британският кабинет няма да се съгласи със сделката, предлагана от премиера Тереза Мей, те не биха поели риска да пратят в парламента документ, който няма как да мине там”, смята Краевски.

ЕС и Великобритания имат чернова за договора за Brexit

„Има голям риск самите министри на Тереза Мей да не го подкрепят. Същността на това споразумение е, че Великобритания остава в митническия съюз – търговията остава да тече по същия начин, както в момента, спазват се всички клаузи на ЕС за търговията вътре и извън съюза, но няма да има граница между Република Ирландия и Северна Ирландия . Коалицията, подкрепяща правителството от Северна Ирландия, най-вероятно няма да подкрепи това споразумение”, смята Юлиян Войнов.

„В Брюксел наричат това „стратегията на плувния басейн” – той има една стена, която е по-дълбока и една, която е по-плитка.  Северна Ирландия се намира в по-дълбоката, а останалата част от Великобритания се намира в по-плитката страна на басейна – това означава, че и двете ще останат заедно в рамките на митническия съюз докато не се уредят по-нататъшните търговски взаимоотношения между Великобритания и ЕС, а през това време в Северна Ирландия ще важат правилата на вътрешния пазар”, обясни Тончо Краевски.

За момента очакването, че сделката няма да мине в парламента, е доста реалистично, вече има събрани подписи за искането за смяна на Тереза Мей и вероятно се върви към първа криза в управляващата коалиция, смятат анализаторите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.