Колко сериозен е конфликтът между двете страни?

Рязка ескалация на напрежението в Черно море през последните дни. За първи път има сблъсък със стрелба между руски и украински кораби. Украйна обяви военно положение, а Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание. Страховете са докъде ще стигне този конфликт и има ли опасност от военни действия в Черно море.

"След анексията на Крим от Русия, която е незаконна сама по себе си, е съвсем естествено границата на териториалните води да се премести. През 2003 г. Украйна и Русия подписаха договор, с който гарантират безпрепятствен достъп до Азовско море през Черно море". Това коментира в предаването "Здравей, Българи" журналистът Асен Агов.

Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна трябва да бъде преодолян с диалог

По думите му Русия обяснява действията на Украйна като провокация на Порошенко, който иска да отмени изборите чрез военно положение. Друго политическо обяснение е, че рейтингът на Путин пада и той има нужда от нова доза патриотизъм, за да може да възвърне авторитета си. Според Агов обаче тези обяснение нямат нищо общо с реалността.

„Конфликтът Украйна-Русия не утихва, а се засилва и се превръща в заплаха за всички ни. Войната се води, тя е хибридна”, коментира Агов. Журналистът смята, че ако се стигне до военни действия, обстановката ще се овладее много трудно, защото и от двете страни ще има непримирими позиции. 

НАПРЕЖЕНИЕ В АЗОВСКО МОРЕ: Руски и украински военни в пръв открит сблъсък (ОБЗОР)

„Това е третият път, в който се случва нещо подобно. Отново сме в предизборна ситуация, но вече в Украйна. Порошенко ще се опита да приложени сценария на Ердоган. От него зависи колко време ще продължи военното положение. Украинският президент има проблеми с властта си и се появи поредната провокация с навлизането на военни кораби", коментира  специалистът по геополитика проф. Нина Дюлгерова.

Професор Дюлгерова добави, че в Черно море процесът за преминаване през проливите е строго регулиран и той се спазва от всички. Според нея Украйна е стратегическа, транспортна, енергийна емисия между Русия и ЕС. До военни конфликти няма да се стигне, добави още Дюлгерова.

Целият разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.