Депутатите одобриха разработените от Министерството на енергетиката промени в енергийната стратегия до 2020 г.

„Турски поток” ще минава през България. Руската компания „Газпром” е заявила намерение да транзитира количества руски газ от Турция през страната ни, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Евентуалното трасе може да влезе в България от Турция и да премине през Сърбия, Унгария и Словакия, съобщи преди дни „Комерсант”.

А в позицията си „Газпром” заявява, че следи внимателно проекта по разширяване на газопреносната мрежа на България в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. И има  интерес от реализацията на този проект.

България ще предоговаря доставките на синьо гориво

На фона на тези новини, парламентът одобри актуализираната енергийна стратегия на страната. Тя предвижда: предоговаряне с „Газпром” на количествата синьо гориво за България след пускането на „Турски поток”, изграждането на 495 км газопроводна тръба от нашето Черноморие до Сърбия и акционерно участие на страната ни в изграждането на терминал за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис.

Русия има интерес отклонението на тръбата от „Турски поток” да минава през България. Новината обявиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и руският газов гигант „Газпром”.  Позицията на  „Газпром” гласи, че: „към днешна дата компанията  планира да вземе участие в процедурата по резервиране  на газови мощности през България”. Решението им обаче ще зависи от условията, които страната ни ще обяви през декември в началото на третата фаза от процеса.

Петкова: Инвестицията на България в „Турски поток” би била 2,6 милиарда

С това  Русия каза, че след като през 2020 г. затвори кранчето за доставки от  Украйна, новото трасе на синьото гориво от Турция към Европа трябва да потече през България.

„Аз смятам, че това наистина е една много добра новина. Това, че „Газпромекспорт” официално оповести, че ще резервира такъв капацитет, разбира се, при съобразяване с условията, които ще обяви „Булгартрансгаз”,  показва, че т.н. втора тръба от „Турски поток” на практика ще мине през България”, заяви Теменужка Петкова.

За да потече газ от „Турски поток” през България, държавната „Булгартнасгаз” трябва да построи 11 км участък от границата до компресорна станция „Странджа”. А след това и участък от 484 км., който да свързва газовата станцията в Провадия със сръбската граница. Строителството и на двете липсващи  трасета трябва да приключи до края на следващата година.

Новината за руския интерес дойде, след като парламентът даде зелена светлина на правителството да актуализира енергийната ни стратегия. Целта й е да запази и разшири позициите на България на газопреносния пазар. Почти единодушно депутатите от мнозинството и опозицията гласуваха за нея.

„„Балкан” няма как да съществува без руска газ. Слава Богу, руските партньори този път повярваха на нас”, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.

„Ние ще подкрепим проекта. Но „Южен поток” да ни е обица на ухото”, заяви Таско  Ерменков от БСП.

„Това е последното купе на последния вагон, на последния влак”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

Изключение от гласовете „за” направи бившият вицепремиер Валери Симеонов, който заедно с неговите депутати гласуваха с „въздържал се”.

„Няма да подкрепя такава стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели”, заяви Симеонов.

„Няма губещ газопровод”, заяви Павел Шопов от Обединените патриоти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.