Според нова наредба на Столичната община такъв документ е необходим на всеки, който иска да свири на улицата

Край на френските шансони, акордите на акордеони и популярните рок песни по софийските улици. Според новата наредба за шума, която влезе в сила на 1 декември, музикалните изпълнения вече няма да са на всеки ъгъл и на всяка пейка. Експеримент на NOVA показа, че да си редовен уличен музикант в столицата е на път да стане мисия невъзможна.

С Мирян Костадинов – музикант,  финалист от X Factor, свирил и на улиците във Великобритания, ще направим експеримент – ще се опитаме той да си извади разрешително , за да свири на булевард „Витоша” в София.

НОВА НАРЕДБА ОТ ДНЕС: В кои часове не можем да вдигаме шум?

Първа стъпка: обаждаме се на телефона за граждани на Столичната община, оттам получаваме потвърждение, че мястото за издаване на разрешително е с адрес улица „Московска 33”.

Твърдо решен да получи документа, тъй като никога не се знае кога може да му потрябва, Мирян влиза в общината. Оттам обаче го препращат в районните кметства. Оказва се обаче, че избраното място на бул. „Витоша” е разделено между двее кметства

Отправяме се към район „Средец”. След кратка обиколка на коридорите и етажите, ни насочват към кабинета на служителя , който може да отговори на нашите въпроси. Той обяснява, че свободни места за улични музиканти няма.

След два неуспешни опита, Мирян се отправя към последната надежда. Сградата на район „Триадица” на ул. „Алабин” в София. Там обясняват, че не издават разрешителни, защото „кметът ги спрял”.

Мирян е свирил и в други държави – Италия, Южна Корея,Австрия, Шотландия, Германия, дори и без да притежава разрешително. Важното е да имаш талант, казва той. В малките градове във Великобритания например, разрешителни няма.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.