Те ще обсъдят намаляването на добива

Представители от Организацията на страните износителки на петрол се събират във Виена в четвъртък, за да обсъдят намаляване на добива, на фона на рязкото поевтиняване в последно време. За петък са предвидени разговори и с други големи производители извън картела като Русия. 

Рязък скок на цената на петрола

Неформалният лидер на ОПЕК - Саудитска Арабия обяви, че настоява за сериозно съкращаване на добивите. Това желание на властите в Рияд обаче среща съпротивата на Доналд Тръмп, който работи за понижаване на цените. В момента американският суров петрол се търгува за малко над 52 долара за барел, а сортът Брент – за около 61.

Мерки за поевтиняване на горивата след среща на властта и търговците

"Саудитска Арабия иска да запази добри отношения със САЩ, но също има ангажименти към другите страни от ОПЕК, както и към своя собствен бюджет и разходи. Така че Саудитска Арабия върви по много тънко въже. По всяка вероятност ще се вземе решение за намаляване на добивите, но не толкова драматично, колкото искат някои. По този начин ще се търси баланс между желанието на САЩ и собствените интереси на Саудитска Арабия", каза анализаторът Спенсър Уелч.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес