Според обвинението вината за инцидента, при който загинаха 6 души, е на водачката на лекия автомобил

Делото за тежката автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха 6 души, а други 17 бяха ранени влиза в съда. Окръжната прокуратура в София приключи разследването по случая. За обвиняема е привлечена 29-годишната Цвета Таскова. На 13-ти април тя засича автобуса, предприемайки изпреварване. Таскова е шофирала с около 120 км в час. По време на маневрата удря автобуса и причинява катастрофата с фатален край.  Според обвинението това е особено тежък случай на престъпление на пътя. За такива случаи законът предвижда затвор от 3 до 12 години.  

Как се стигна до жестоката катастрофа с автобус на „Тракия”?

От събраните доказателства е установено, че катастрофата става при  сухо асфалтово покритие, слънчево време, много добра видимост и продължително прав участък. Автобусът се е движил със скорост от 100 км/ч, а автомобилът се е опитал да го изпревари със скорост около 120 км/ч. „По време на изпреварването, Таскова е предприела завиване вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е ударил в лявата странична част на автобуса в областта около задната ос. Последвало е приплъзване, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос) на ляво предно колело на автобуса. При това предната лява гума на автобуса се е спукала и е била блокирана. В резултат от вклиняването на лекия автомобил в автобуса, последният се е наклонил надясно. За водача на автобуса е било невъзможно контролирането му. Част от пътуващите в пътническото помещение на автобуса, следствие на инерционните сили, са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали извън автобуса по затревеното пространство. Автобусът е навлязъл в крайпътното пространство /канавка/ и се е обърнал на дясната си страна”, обясняват от прокуратурата.

След тази катастрофа коланите в автобусите не станаха задължителни. Промяната дойде след още една трагедия - тази край Своге, при която загинаха 20 души.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.