57-годишният холандец е вторият човек в комисията "Юнкер"

Франс Тимерманс е водещият кандидат на Партията на европейските социалисти за нов председател на Европейската комисия. Съгласно въведената на последните евроизбори система, всяка партия посочва предпочитания от нея кандидат.

Тимерманс  владее 7 езика, син е на дипломат, бивш министър на външните работи, член на холандската Партия на труда. 57-годишният Тимерманс е вторият човек в комисията "Юнкер". Спечели си репутация, защитавайки върховенството на закона в битката между Брюксел и Полша за съдебната реформа, критикува остро Унгария.

„Трябва да покажем с конкретни мерки, че разбираме техните тревоги за бъдещето, че им е писнало от пропастта между богати и бедни, от заплатите, че са уморени от мерките за съкращения и трябва да отговорим на това. Мисля, че всеки отговорен политик разбира това. Една от мерките е да накараме големите компании да плащат данъци, щом правите печалба - плащате и данъци”, заяви Франс Тимерманс - първи зам.-председател на ЕК и водещ кандидат на ПЕС за председател на ЕК.

Работата му в комисията на Юнкер обаче поставя под въпрос подкрепата за неговата кандидатура от страните от Вишеградската четворка и Румъния, където управляващите социалисти са остро критикувани. За България е важен фактът, че Тимерманс е от Холандия - държавата, която блокира членството ни в Шенген. Пред български медии той заяви, че ще работи за присъединяването ни.

„Мисля, че България, това е и позиция на Еврокомисията, е готова за присъединяване на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, членството не трябва да се обвързва с нищо друго”, заяви Тимерманс.

Той няма конкуренция за водещ кандидат на европейските социалисти. Друг еврокомисар - словакът Марош Шефчович, се отказа от надпреварата.

„След няколко дебата в Партията на европейските социалисти беше ясно, че няма нужда от продължаване на вътрешните дискусии, Франс Тимерманс имаше по-голяма подкрепа и трябваше да се обединим и по-рано да се подготвим за голямата битка - кампанията за европейските избори”, заяви Шефчович.

Тимерманс влиза в битка с останалите водещи кандидати за Еврокомисията - Манфред Вебер от ЕНП, Ска Келер от „Зелените” и Ян Захрадил от групата на Европейските консерватори.

Заради Brexit за разлика от ЕНП, европейските социалисти губят 20 британски евродепутати от Лейбъристката партия. За да противодействат на това, те целят създаване на прогресивен Алианс на проевропейските сили.

„Повярвайте ми, тези избори са абсолютно открити като финал и това, което ще става след това, е абсолютно открито”, коментира Сергей Станишев - председател на ПЕС.

Проучванията сочат, че европейските социалисти ще спечелят 136 места в новия европарламент. Те остават зад ЕНП, но ако успеят да се коалират със „Зелените” и с либералите на Ги Ферховстад от АЛДЕ, тогава Тимерманс има шансове да оглави следващата комисия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес