"Българската Коледа" помага на екипа на доц. Чавдаров и на малката Ана-Даная

Болница от бъдещето изправя на крака деца с церебрална парализа. С помощта на „Българската Коледа”, екипът на доц. Иван Чавдаров, управител на СБРДЦП „Света София”, прилага последната дума на техниката. Постигнатите резултати са на световно ниво.

Дете на „Българската Коледа” – на крачка от мечтата си дa проходи (ВИДЕО)

Преслав е с детска церебрална парализа. От самостоятелното му прохождане го делят само още няколко срещи с високотехнологичния робот, дарен от „Българската Коледа”. 

„Тези апарати сами не можем да ги купим. Финансирането, което е от НЗОК, е малко. Най-тъжно е в сферата на физиотерапията и рехабилитацията 85% от финансирането на пътеката отива за заплати и с останалите 15% едва свързваме двата края”, каза доц. Чавдаров.

Ана-Даная е със спина бифида и е чувала за роботите в София само че, по сметките на майка й, от тях ги делят по 30 лева пътни на ден, защото момиченцето е от село Жиленци. Единственият рехабилитационен център е в Кюстендил, а там роботи няма.

„Българската Коледа” помага и на двамата. На лекаря, за да изправя на крака деца от цялата страна. От бремето на майката „Българската Коледа” разтоварва половината от разходите за рехабилитация, но в Кюстендил. За пътни – няма как.

Средства може да бъдат дарени чрез есемес на кратък номер 1117.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.