Той е описван като "баща на индустрията на хедж-фондовете"

Британският вестник „Файненшъл таймс“ обяви милиардера и филантроп Джордж Сорос за личност на 2018 година, предаде БГНЕС.

"За личност на годината "Таймс" обикновено решава въз основа на постиженията. В случая със Сорос, тази година бе взето решение въз основа на ценностите, които той приветства", пише за мотивите си изданието.

88-годишният Сорос, който по произход е евреин от Унгария, е описван като "баща на индустрията на хедж-фондовете", но и като човек, обявявал се за либералната демокрация и отвореното общество и който "чрез филантропия се бори срещу авторитаризма, расизма и нетолерантността".

Сорос предупреждава за нови избори в Италия до края на годината

АФП припомня, че Джордж Сорос е бил и жертва на националистите и привържениците на теориите за конспирация в Европа и САЩ. Те го обвиняват, че със своите хуманитарни дейности чрез неправителствени организации подкрепя незаконната имиграция.

Откриха бомба край дома на Сорос в Ню Йорк

Фондация Сорос премести седалището си от Будапеща в Берлин през август, след като правителството на Виктор Орбан прие закон "Стоп Сорос".

Американският президент Доналд Тръмп обвини Сорос, че е плащал на жените, които протестираха срещу спорната кандидатура на Брет Кавано за Върховния съд. Сорос стана цел на теоретиците на конспирации и когато консервативните критици го обвиниха, че тайно финансира "кервана от мигранти", който от страните от Централна Америка през Мексико се отправи към САЩ. Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) през октомври откри взривни устройства в пощенската кутия в къщата на Сорос в щата Ню Йорк.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.