"С гордост мога да кажа,че мисията е завършена успешно", каза тя

Закриват Министерството за българското европредседателство. След близо 20 месеца работа, екипът на Лиляна Павлова се разпуска, реши Министерският съвет.

"С гордост мога да кажа,че мисията е завършена успешно. Ако трябва да се сравняваме- свършихме най-много от всички. Изхарчихме по-малко от предвиденото. Защитавахме докрай бг интерес, но както видяхте и на последното заседание, за да имаш блокиращо мнозинство, трябва да те подкрепят определен брой държави. В последния момент нямаше достатъчно държави, но няма да се откажем", каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС - Лиляна Павлова.

Закриват Министерството за европредседателството

В числа работата изглежда така - близо 300 събития, 36 хиляди делегати и няколко важни за света срещи. В пари - лидерството струваше 166 милиона лева. Ако изключим ремонтите и подготовката за чужденците, сметката става малко над 60 милиона.

Икономията е около 20 милиона лева. Освен плюсовете, кабинетът отчита и минусите. 
На първо място проблемът с миграцията. Единно мнение в Евросъюза нямало. Въпреки обещанията на Европа, планът "Макрон" така и не чу исканията на българските шофьори. 

"Защитавахме докрай българския интерес, но както видяхте и на последното заседание, за да имаш блокиращо мнозинство, трябва да те подкрепят определен брой държави. В последния момент нямаше достатъчно държави, но няма да се откажем", каза Лиляна Павлова.

На финал, министър Павлова ще трябва да си почине заради счупен крак.

"Засега ще се заема с рехабилитация на крака, след това ще видим", заяви тя.

От Новата година щяла да гледа към парламента.

Репортер: Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.