Той не се съгласи с позицията на Ахмед Доган, че страната има нужда от програмно правителство

„По много от законите формираме мнозинство с опозицията”. Това коментира за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Имаме коалиционно споразумение, имаме управленска програма. Много пъти, когато има законодателство, което трябва да бъде прието, в парламента има плаващи мнозинства, които дават възможност за определена свобода и на нас и на Обединените патриоти. Но по много от законите формираме мнозинство с опозицията”, заяви Цветанов.

Какво свършиха депутатите през изминалата година?

Той не се съгласи с позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че страната има нужда от програмен кабинет.

„Има теми, които могат да обединяват всички политически сили. По теми, които са свързани с националния интерес на държавата, няма никакъв проблем да бъдат подкрепяни от всички политически сили”, коментира още Цветанов.

Според Цветанов понякога ДПС имат по-национално отговорно поведение, отколкото БСП.

„И това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така също и в света, всяка една държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има тази стабилност”, разчете Цветанов. Що се касае до програмен кабинет, Цветанов посочи, че към настоящия момент имаме парламентарно мнозинство. „Вие знаете, че в не малка част от законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията, което показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо че са в опозиция в днешния парламент”, посочи той.

Цветан Цветанов смята, че с гласувания в българския парламент по много от темите те са постигали точно национален консенсус. „Друг е въпросът, че ДПС имат може би повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото БСП. Вие знаете, че в много от случаите за дадени решения БСП много рязко се разграничава от политическите решения, които са на европейските социалисти. Докато в ДПС, както на национално ниво, така също и на европейско като членове на либералите, знаете в АЛДЕ това, което се взима като решение, то става в общи линии за изпълнение навсякъде във всяка държава-членка, която има своите представители в АЛДЕ. ГЕРБ по същия начин кореспондираме с решенията на ЕНП, и аз съм убеден, че в следващите европейски избори много е важно какъв ще бъде резултатът на системните партии и на тези сериозни политически семейства. Да вярваме, че Сергей Станишев ще бъде човекът, който действително ще може да промени подхода и да върне проевропейската визия на БСП за България”, заяви той.

Доган поиска програмен кабинет с участието на всички парламентарни сили

„Доган заявява ясно, че днес не се нуждаем от предсрочни избори. Смятате ли, че Румен Радев е способен да направи служебен кабинет, който да е надпартиен и да не търси реваншизъм заради лично его?”, запита още председателят на ПГ на ГЕРБ.  

Като слабост на управляващите Цветанов определи комуникационната стратегия.

„Комуникационната стратегия на правителството е слаба, слаба е и на парламента. Много са политиките, които успяхме да реализираме, но не бяха представени по най-добрия начин, оставихме се в коментари на хора, които са извънпарламентарна опозиция”, заяви Цветанов.

Като безспорен успех за 2018 г. определи европредседателството. Вотът на недоверие към правителството по време на европредседателството пък нарече „саботиране на България”.

За оставките в кабинета, Цветанов коментира, че някои от оставките са били морален акт.

„Някои от оставките надали трябваше да бъдат подавани. Но когато има една ситуация, много жертви, тогава има много критики”, коментира още Цветанов.  

КРАЯТ НА ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН: Какво е разпределението на силите?

Цветанов отчете, че е по-добре коалицията с Обединените патриоти, отколкото е била с Реформаторския блок при кабинета „Борисов 2”.

„Обединените патриоти казват каквото мислят, а в Реформаторския блок едно мислят, друго правят”, заяви още Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и протестите – на майките, за горивата, в Странджа.

„БСП се опита по всячески начин да се заиграе със страховете на хората”, заяви Цветанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.