Вулканът изхвърли стълбове от пепел, няколко дни след като предизвика смъртоносно цунами

Индонезийските власти започнаха да пренасочват всички полети в района на изригващия вулкан Анак Кракатау между островите Ява и Суматра, след като той изхвърли стълбове от пепел, няколко дни след като предизвика смъртоносно цунами, предаде Ройтерс.

Стотици жертви на цунамито в Индонезия (ОБЗОР)

Опасност от ново цунами в Индонезия

Властите повишиха нивото за тревога до втора степен и установиха зона за повишена опасност с радиус от 5 км около вулкана. Властите обявиха, че повишават степента до втората най-висока, защото високата активност продължава. Полетите ще бъдат пренасочвани, след като влезе в сила 5-километрова забранена зона около кратерите. Остава в сила предупреждението към населението от двете страни на Зондския пролив да стоят далеч от брега.

На кадрите от дрон се виждат разрушенията по крайбрежните райони след вълните цунами. Все още нивото на водата е много по-високо от обичайното и цели квартали са залети. Около 150 души са в неизвестност и търсенето им продължава.

Ясна е причината за смъртоносното цунами в Индонезия

По последни данни броят на загиналите от приливната вълна, ударила крайбрежните райони на индонезийските острови Ява и Суматра, достигна 430 души, най-малко 159 са безследно изчезналите, а близо 1,5 хиляди са ранените. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.