Загинали са най-малко 220 души, много са ранени или изчезнали

Опустошително цунами в Индонезия. Повече от 220 души загинаха, повече от 600 са ранени, има и много изчезнали. Голямата вълна дошла през нощта и изненадала хората в съня им. Тя е била предизвикана от подводно свлачище заради вулканична дейност.

От Червеният кръст обявиха, че вероятно броят на жертвите ще нарасне. Сред тях има и чужденци. Цял ден се провеждаше издирвателна операция.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Любителски кадри са запечатали момента, в който огромните вълни достигат островите Ява и Суматра. Нищо неподозиращи рок банда и тяхната публика буквално са отнесени от водата. Двама от членовете на групата също са сред загиналите.          

Вълните ударили бреговете на Зондския пролив, който разделя островите Ява и Суматра. В този район има много населени места, като западният бряг на Ява е популярен и сред туристите. Цунамито дошло малко след 21.00 часа местно време без предварително предупреждение от системите от сензори или осезаем земен трус.

Причината за изненадващото бедствие вероятно е подводно свлачище. Активизиралият се вулкан Анак Кракатау предизвикал срутване на земни маси, които изтласкали огромно количество вода. Аматьорски запис показва момента, в който вълната удря сцена на плажа, на която свири известна местна група.

Двама от членовете на групата са загинали, а други трима са в неизвестност. Хиляди се нуждаят от медицинска помощ или подслон. Много от тях са настанени временно в убежища в каквито са пригодени спортни зали и други обществени сгради.

"Нашата препоръка е хората са избягват брега. Стойте далеч от водата, защото вулканичната активност на Анак Кракатау продължава и потенциално има опасност от ново цунами", заяви директорът на Агенцията за борба с бедствията.

Голям брой спасителни екипи търсеха изчезналите цял ден. С падането на нощта операцията беше временно прекратена.

В Индонезия често има мощни земетресения и цунами. Подобно явление, предизвикано от подводно свлачище обаче, се наблюдава рядко. Вулканът Анак Кракатау е на мястото, където през 1883 г. е било най-мощното вулканично изригване, наблюдавано и документирано от човека.

Няма данни за пострадали или изчезнали българи в Индонезия, съобщиха от Министерството на външните работи. Посолството ни в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон +62 812 9600 0691.

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ИНДОНЕЗИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.