Вулканът Анак Кракатау продължава да е активен

Опасност от ново цунами в Индонезия. Властите предупредиха жителите на района, който беше ударен от смъртоносната стихия в събота, да не се връщат по домовете си край брега.

Стотици жертви на цунамито в Индонезия (ОБЗОР)

Почти два дни след цунамито, продължава издирването на жертви и пострадали. Блокираните с отломки пътища пречат на спасителната операция.

Вълната е разрушила стотици сгради в няколко известни курорта, отнесла е автомобили, изкоренила е дървета и е нанесла щети за милиони.

Чартърен самолет прелетя над Анак Кракатау в Зондския пролив между островите Суматра и Индонезия. Учените смятат, че вулканична активност под водата е предизвикала свлачище, което е довело до цунамито в събота.

„За момента не можем да правим заключения, може и да е предизвикано от земетресение, но не знаем източника му, учените проверяват. За в бъдеще, агенцията по метеорология и геофизика ще ни предостави оборудване и системи, които ще предупреждават всички”, каза президентът на Индонезия

Според друга хипотеза, възможно е причината за цунамито да е частично срутване във вулкана, който изригва пепел и лава от месеци. Още повече, че на първите сателитни снимки от мястото се вижда срутване от западната страна на Анак Краката. Това може да е изпратило във водата милиони тонове скали, което е предизвикало вълните.

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ИНДОНЕЗИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.