Заразените яли месо от диви прасета

Бум на заболели от трихинелоза в страната. За това предупреждават от здравното министерство. Регистрираните заболели са от Малко Търново, Бургаско и от Крумовград.

Общо 11 са заразените с трихинелоза. Веднага след Нова година 9 от тях са били приети в инфекциозните отделения след консумацията на неизследвано заразено месо. Десетки още са били изследвани, но там резултатите са отрицателни.

СРЕЩУ ЧУМАТА: Мирис на вълк ще гони дивите прасета, идващи от Румъния

Единият взрив със заразени с трихинелоза е регистриран в Малко Търново. 24 души са консумирали заразено месо от диво прасе, като 7 от тях са настанени в Инфекциозно отделение.

„Прасето, по думите на собственика, е изследвано, но не в акредитирана лаборатория. Резултатът е  излязъл отрицателен. Цялото прасе е направено на луканки, които в началото са консумирани термично обработени, но около празниците е започнало консумация на луканките без термична обработка”, обясни д-р Величка Григорова- РЗИ-Бургас.

След няколко дни при 8 души се проявили първите симптоми, които са много близки до тези на грип. Изследванията потвърдили –трихинелоза.

„Първият ни случай беше лекуван 10 дни с антибиотици, защото протичаше под формата на остро заразно заболяване - най-често е с висока температура, фибрилитет, разтрисане, болки в мускулите. Първите дни може да има диария, след това може да няма”, обясни д-р Петранка Стаматова - микробиолог, паразитолог.

Причинителите на болестта са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено месо. Затова месото от прасета - домашни, диви, както и от коне, задължително трябва да се изследва по специален метод.

„Самият анализ от приемане на пробата до отчитане на резултата отнема грубо около 2 часа. През това време такова месо не трябва да се консумира по никакъв начин”, заяви д-р Виолета Мастикова-ветеринарен лекар.

Само за миналата година са регистрирани 44 заболели от трихинелоза.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.