Промените бяха внесени от Валери Симеонов и Нено Димов

Нов лифт в Банско няма да има, засега. Върховният административен съд окончателно отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин".

Нено Димов започна разговори с „Юлен“ за концесията на ски зона Банско

В решението си магистратите ясно посочват, че в националните паркове съществуващи сгради, пътища, спортни и други съоръжения може само да се ремонтират, но не и да се строят нови.

От окончателното съдебно решение Валери Симеонов не е доволен.

„Тъжен, да не кажа трагичен ден за българската икономика и туризъм, имам съмнение, че е станало под натиск”, заяви Симеонов.

Природозащитниците обаче са категорични - въпросът никога не е бил за втория лифт в Банско.

„Ние никога не сме били срещи втори лифт, даже светла му памет, Боян Петров предложи конкретно решение, даже единствено той предложи нещо конкретно”, заяви Борислав Сандов ос политическа партия „Зелените”.

Като вицепремиер Валери Симеонов беше един от основните застъпници да се строят ски-писти и съоръжения в Банско. Привърженик на това е и министърът на околната среда и водите Нено Димов. В съобщение той обявява, че ще се съобрази с решението на съда. Заедно с властта и концесионерът на ски-зона „Банско”, фирма „Юлен” настоява за втори лифт. Оттам  отказаха коментар. От управата на град Банско обаче не крият разочарованието си.

Съдът обаче има още аргументи - че с промените, направени от правителството, се нарушават три български закона и европейска директива. А министърът на околната среда и водите е трябвало да направи екооценка, дали с промените се спазват целите на закона.

„Обяснението за втори лифт никога не е било онова, което стои зад решението на Министерски съвет, никога не е било онова, заради което се прави този натиск от концесионера”, заяви Сандов.

Извън политиката, туристите в Банско са все така недоволни от опашките за лифта.

Сагата „Втори лифт" в Банско започна в последните дни на 2017-та година. След решението на правителството с  протести едната страна искаше да защити природата. С други протести другата страна искаше да развива туризма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.