Постройките са на повече от 100 години

Пожар изпепели три исторически къщи в центъра на Габрово. Сградите са паметници на културата. За щастие, няма пострадали хора при огнената стихия, а щетите са само материални.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пламъците тръгват от една от къщите. Сигналът до пожарникарите е подаден около 11 часа преди обед.

„При пристигане екипите заварват горене в покривната част и на трите сгради”, обясни Пламен Генчев, началник на Противопожарна служба – Габрово.

Само една от трите старинни къщи е била обитавана. Неин собственик е Пенко Пенков.

„Връщах се от болницата и видях, че комшиите са извикали пожарната. Горяха прозорецът, горните на нашите греди”, разказа Пенко Пенков.

„При извършване на ремонтна дейност в средната къща, която виждаме на номер 29А, възниква горене, вследствие на което се запалва покривната част и горенето се разпространява вляво и вдясно към двете съседни постройки, които са долепени до покрива на тази сграда”, обясни Пламен Генчев.

Екипът, извършвал ремонта – отказа коментар.

И трите пострадали къщи са архитектурна забележителност, паметници на културата на повече от 100 години. Намират се в старинния квартал на Габрово, познат като Шести участък.

Огънят бе потушен изцяло за три часа. Въпреки че няма опасност от нов огън, екипи на пожарната ще дежурят през цялата нощ.

Ползвани са кадри от Радослав Първанов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.