Владимир Пенев и Деан Донков са част от екипа, който подготвя постановката

Президентът на България Румен Радев  отличи актьора Владимир Пенев - проф. Цонев от сериала на NOVA „Откраднат живот” с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Пенев и Деан Донков са част от екипа, който подготвя нова адаптация на „Братя Карамазови” на Достоевски. 

„Това, което най-вече вълнува мен, е това, че някак сякаш сме забравили да се обръщаме към Бога и въобще към вярата. Говорил съм с Отец Николай и той ми е казвал, че трябва да се обръщаме към вярата не само когато имаме нужда или когато сме в отчаяние, а някак си да я носим в сърцето си и да знаем,че никога не сме сами и винаги има към кого да се обърнем дори в най-тежки моменти. Това ни прави, да кажем по мое му – мъртви приживе”. Това заяви актьорът Деян Донков в предаването „Плюс-Минус.Коментарът след новините”.

Според Владимир Пенев „Братя Карамазови” и изобщо Достоевски е един „учебник по човекознание”.

Румен Радев награди дейци на културата и науката (СНИМКИ)

„Романите му съдържат цялата палитра и цялото многообразие на всички човешки проявления. Това е изключително интересно от наша актьорска гледна точка - да изследваме човека в тези сложни проявления”, казва Пенев.

Според актьорите едно от философските послания на романа е да имаш свободната воля да избираш.

„Може би подсъзнателно ние вече сме до такава степен заробени, че сме забравили думата „избор”, някак си нас ни избират. Слугуваме само на някаква опаковка, вътре е абсолютно празно. И в романа, и в постановката има едно убийство, в стил криминале, но това е на повърхността, а отдолу, както казва Достоевски през моя герой - "Дяволът и Бога водят битка, а арената е човешкото сърце”", казва Донков.

“Отело” за тийнейджъри от Фортисимо Фамилия

„Братя Карамазови” всъщност, както казва Шекспир, са нашето огледало – чрез тях виждаме самите нас. Решихме, че всичко, което днес се касае до човека и бихме искали да говорим за него, някак си го има в романа „Братя Карамазови”", казва режисьорът на постановката Деян Пройковски.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.