Той потвърди, че ще се срещне за втори път с лидера на Северна Корея

Единство на нацията, борба с нелегалната имиграцията и решителни ходове на външнополитическата сцена. Това бяха акцентите в годишната реч „За състоянието на съюза”, която американският президент изнесе пред двете камари на Конгреса във Вашингтон. След нея демократите критикуваха Тръмп, но атмосферата на Капитолия беше по-приятелска от обикновено.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Доналд Тръмп използва речта, в която президента очертава стратегията на своето управление, за да опише лидерът-обединител, който би искал да бъде.

„Моля ви, да изберем величието. Без значение от изпитанията и предизвикателствата. Трябва да продължим напред заедно”, заяви Тръмп.

Повечето анализатори определят опитите на президента да бъде обединител като неуспешни. Управлението на Тръмп стана символ на силно разделение на нацията, за което президентът често е обвиняван, че подклажда с действията си.

„Трудно е да се довериш на някого, който непрестанно лъже и манипулира американския народ. Човек, за когото знам, че дори да опитаме да работим с него, ще продължи да гони собствения си интерес”, заяви Илхан Омар, депутатка от Минесота.

Не липсваха и бомбастични изказвания, с които често се асоциират речите на президента.

„Ако не бях избран за президент на САЩ, сега щяхме да сме в мащабна война със Северна Корея”, заяви Тръмп.

Все пак имаше и по-сърдечни моменти. Голяма част от депутатките бяха облечени в бяло, за да обърнат внимание към лошата работа на Тръмп в областта на равенството между половете. Но дори те приветстваха тази част от речта му.

„Не сядайте още, това ще ви хареса. Имаме повече жени депутатки от когато и да било в преди”, заяви Тръмп.

Усмивки предизвика и един от официалните гости. 11-годишният Джошуа Тръмп не е роднина на президента. Но след като Доналд Тръмп разбрал, че момчето е тормозено в училище заради фамилното си име, го покани в Конгреса. Джошуа беше настанен до Мелания Тръмп, но речта на президента му се стори скучна и момчето дремна, докато съименника му приключи.

А от залата отсъстваше Рик Пери. Министърът на енергетиката беше човекът, определен да оцелее, ако със събрания на едно място политически елит на нацията се случи нещо. Така, докато всички бяха на голямото събитие, Рик Пери беше на тайно място, защитен от всякакъв евентуален катаклизъм.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.