Наблюдението ще се извършва чрез камери в специален контрабанден център

Системата за видеонаблюдение на търговията с горива беше демонстрирана в петък. Чрез камери с висока резолюция държавата ще следи пътя на дизела и бензина от танкерите буквално до резервоарите ни. 

СНИМКИ ОТ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

В момента всички сигнали за злоупотреби се събират на едно място - специален контрабанден център. Информацията идва от "Морската администрация", "Граничната полиция", ДАНС, данъчните и митниците.

Всяка една от институциите работи, но така се получава накрая, че луфтовете между тях не донасят никакъв резултат. Затова искаме да покажем на българските граждани какъв е пътят на горивото от танкера до бензиностанцията. Затова изградихме този контрабанден център, където цялата информация е на едно място. Агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място... Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Екипите на ДАНС, БОП, полиция ще работят в изолирано помещение и ще могат да ползват масивите на всяка една друга институция. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, не е това ефектът, който искаме”, коментира премиерът Бойко Борисов по време на представянето на системата. 

Очаква се с новоизграденият център да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Контрабанден център ще следи търговията с горива (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нейните създатели са категорични, че човешка намеса в нея не може да има. Чрез нея ще се следят всички граници на страната.

Идеята е борбата с контрабандата при горивата да постигне резултати като при цигарите, където, според премиера, незаконната търговия е намаляла от 34 до под 5%.

"Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивият сектор в търговията с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското му положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.