Народната партия и „Гражданите“ свикаха протеста

Стотици хиляди излязоха по централните улици на Мадрид на протест, организиран от опозиционните дясноцентристки и крайнодесни партии, които се противопоставят на плана на испанското правителство. Той цели да намали напрежението в Каталуния като проведе преговори със сепаратистите.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Народната партия и „Гражданите“ излязоха на демонстрация, след като премиерът Педро Санчес обяви, че свиква среща със сепаратистите. Двете партии определиха планираните разговори като „предателство и капитулация“ пред натиска на сепаратистите и призоваха за предсрочни избори.

Хиляди пенсионери протестират в Мадрид с искане за по-високи пенсии

Управляващата Социалистическа партия също се противопоставя на каталунската независимост. И крайнодесните групи, включително партията „Вокс“, имат свои привърженици на протеста. Активистите им издигнаха банер с надпис „За обединена Испания. Избори сега!“

Премиерът-социалист Педро Санчез обясни, че правителството му винаги е държало да има диалог, въпреки че каталунските сепаратисти отхвърлиха предложението за преговори. 

Каталунските сепаратисти си върнаха властта в Барселона през май, след като в продължение на седем месеца бяха под директното управление на Мадрид. Напрежението обаче е осезаемо, като мнозина каталунци негодуват срещу демонстрацията на сила от страна на централната власт миналата година, когато сепаратистките лидери бяха обвинени в противодържавна дейност.

Санчес ръководи правителство на малцинството, което зависи от подкрепата на националистите – включително каталунците, за да остане на власт. Премиерът обаче категорично отхвърля нов референдум за независимост на Каталуния.

Политическото напрежение в Испания ескалира дни преди началото на заседанието на Върховния съд срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти. Те ще бъдат съдени за ролята им в неуспешния опит за отцепване на областта от Испания през 2017 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.