Такива нападения са извършени повече от 30 пъти през последните две години

Бракониери стреляха по колата на природозащитници, опитали да спрат незаконен риболов. Екшънът се е разиграл край езерото Дуранкулак. За щастие при нападението няма пострадали, тъй като в автомобила мишена нямало хора в момента на атаката.

Часове по-рано един от служителите на Българското дружество за защита на птиците - Михаил Илиев, имал среща вероятно със същите бракониери.

При рутинен обход видяхме автомобил с гумена лодка на покрива, който очевидно отиваше да хвърля мрежи във водоема. И друг път сме засичали тази кола”, каза Илиев в ефира на „Здравей, България”.

Безчинства на бракониери край Стара Загора

Той е категоричен, че опитът за сплашване няма да спре него и колегите му да си вършат работата.

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц.д-р Галин Николов съобщи, че нападенията срещу негови служители са повече от 30 за последните две години.

Обяснявам си това с наглостта на бракониерите и безнаказаността, която те чувстваха допреди промените в Закона за рибарство и аквакултури, направени преди шест месеца. В момента служителите имат право да използват помощни средства (палки и белезници) и да задържат нарушители”, обясни доц.д-р Николов.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес