Това заяви британският външен министър Джереми Хънт

Правнообвързващи промени на предпазната клауза, целяща да избегне появата на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия са единственият начин за избягване на „твърд” Brexit  без споразумение. Това заяви британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от БТА. "Това наистина е единственият начин за излизане от тази ситуация", каза Хънт в речта си в Берлин.

"Мисля, че проблемът с удължаването (на срока за Brexit след 29 март) е, че това няма да реши нищо. ЕС трябва да приеме "проста, но важна промяна" в предпазната клауза, за да може Великобритания да е уверена, че няма да се окаже притисната за неограничен срок в митнически съюз с ЕС. Британското правителство е уверено, че ако тази промяна бъде направена, ще може убеди парламента да приеме споразумението”, подчерта външният министър на островната държава.

Предпазната клауза стана причина за решението на британския парламент да отхвърли споразумението за напускане на ЕС, по което Лондон и Брюксел преговаряха в продължение на две години. В резултат Мей иска от Европа да направи правнообвързващи промени на тази част на договора.

"Мисля, че хората искат да продължат напред и да докажат, че можем да постигнем Brexit, който спазва резултатите от референдума и гарантира, че ще останем приятели с нашите европейски съседи", заяви още Хънт.

Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия заради Brexit

Очаква се по-късно днес британският премиер Тереза Мей да посети Брюксел, за да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязва Асошиейтед прес.

Ако Великобритания и ЕС не успеят да подпишат и ратифицират споразумение, икономическите и политически последствия ще бъдат тежки, предупреди британският външен министър в реч пред фондация "Конрад Аденауер". Организацията е свързана с управляващия Християндемократически съюз.

Хънт поясни още, че през предстоящите съдбоносни седмици ще бъдат необходими активни действия.

Острова има време до средата на март да сключи споразумение с ЕС, за да може то да бъде одобрено на срещата на лидерите на 28-те страни по-късно същия месец. Това пък съобщиха дипломатически източници от блока, цитирани от Ройтерс.

Според европейски дипломат страната има срок до 10 март, може би 15 март най-късно. Той подчерта, че блокът ще се нуждае от време, за да подготви одобряването на споразумението на срещата на високо равнище на 21 и 22 март.

Франция с призив към Великобритания за решението за Brexit

"В противен случай ще бъдат принудени да отложат Brexit-а, или да напуснат без споразумение", добави източникът.

Друг брюкселски дипломат също посочи средата на март като практически краен срок за постигането на споразумение, отбелязва Ройтерс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.