И как влияе двусменният режим на обучение на децата?

Всички ученици да учат само в една смяна от догодина – това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Практиката обаче показва, че това ще отнеме поне 10 години, тъй като местата в учебните заведения в някои градове не достигат.

Има ли решение този казус? Претъпкани ли са училищата, как влияе двусменният режим на обучение на децата и може ли той да е причина за агресията и насилието между тях. Отговорите потърсиха в предаването "Плюс-минус. Коментарът след Новините". 

Тази учебна година трябва да е последната, в която учениците учат на две смени. Поне това предвижда Законът за предучилищното и училищното образование. Директорите и общините ще имат сложната задача да реорганизират. Не всички обаче са убедени, че това може да се случи.

"През 1973 година двусменния режим беше въведен като кризисна мярка, защото тогава имаше голяма раждаемост. Сега раждаемостта е двойно по- малка, но училищата продължават да бъдат наблъсквани по този начин", коментира Иван Игов, психолог и преподавател.

НА УЧИЛИЩЕ В ЕДНА СМЯНА: Промяната може да отнеме 10 г

8768 места – толкова е   недостигът на сградния  фонд на училищата при едносменен режим на обучение в столицата. Стаите и чиновете не стигат най- вече в районите "Средец", "Възраждане "Изгрев" и "Триадица". 

Зорница  Иванова е майка на две деца -  едното в първи клас, другото в детска градина. Тя  живее в  един от районите с недостиг на места в училищата.

"В района има още едно училище 121-во училище. Един от етажите на училището е даден под наем на частно  училище. При положение, че в района не достигат, ако не се лъжа -1200 места за ученици, и 73-то и 104 -то са препълнени, ми се струва абсурдно част от държавното училище да  бъде отдадена на частно такова", коментира тя.

Игов обясни, че в последните 30 години в България са построени много малко училища, а в София е само 1. 

"Аз смятам, че в активната част от деня не е нормално детето да не усвоява новия материал, той да се усвоява във втората половина от деня, когато детето е уморено. Във втори клас дете на 7 години или 8 години, детето да учи в 5 след обяд математика. И се започва едно намразване на училището, отегчение. Пак ли на училище, пак ли домашно? В момента дъщеря ми има затруднения по математика. Във втори клас, когато нямам време да ѝ обясня, затруднението ще бъде още по-голямо", обясни младата майка.

"Представете си всяко 4-то дете тръгва със свито коремче.  Аз съм вижадал деца да повръщат на входа на  училище - от страх, от притеснение. От неприятните усещания, че им се налага да отиде в онзи зверилник", разказа още психологът.

В 104-то училище  все пак първолкасниците се обучават в отделна сграда от по-големите ученици, но им се налага всеки ден да посещават основната сграда за обяд.

Двусменният режим на обучение  би могъл да се окаже проблем и за родители с две или повече деца, които учат в различна смяна.  От септември месец това ще е и ситуацията на семейството на Зорница.

"Аз работя, съпругът ми също работи. Аз трябва да напусна работа. И напускайки работа, аз да огранича децата си, семейството си от разни неща", споделя възможностите тя.

Ще се въведе ли  едносменният режим на обучение и как ще се намерят места за всички ученици - предстои да разберем.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.