Хуан Гуайдо призова войниците да пропуснат хуманитарната помощ

Безредици избухнаха на границата между Венецуела и Колумбия. В момента има организиран опит на опозицията да вкара в страната камиони с хуманитарна помощ от Съединените щати, които президента Николас Мадуро е решен да спре. Опасенията са, че сблъсъците могат да се разраснат.

Венецуелските войници напуснаха постовете си и преминаха на територията на Колумбия под аплодисментите на привърженици на опозицията.

Председателят на парламента Хуан Гуайдо, който отиде в Колумбия, за да предвожда лично кервана от камиони призова войниците да пропуснат хуманитарната помощ.

Хиляди се събраха на благотворителен концерт за Венецуела (ВИДЕО+СНИМКИ)

Цял ден на границата с Колумбия имаше спорадични сблъсъци между протестиращи и войниците, които са затворили основния път.  Военослужещите бяха призовани от Гуайдо да пропуснат колоната от товарни автмобили. Така те бяха поставени в невъзможната ситуация или да не се подчинят на заповедите на своите командири, или да открият огън по невъоръжени свои сънародници. Подобно беше положението снощи и на границата с Бразилия. Опит да бъдат прекарани камиони с хуманитарна помощ беше спрян със сила и двама души бяха убити.

В София имаше протест на привърженици на президента на Венецуела Николас Мадуро, когото протестиращите определят като легитимния лидер на страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.