От първата церемония до днес раздадените статуетки са над 3 000

От рекордите до гафовете - най-ярките моменти от раздаването на „Оскарите”. За 91 години наградите са преживели наистина много!

Светия Граал на Холивуд се „ражда” преди 91 години. Статуетката е позлатена фигура на мъж и е в стил „Ар деко”. Висока е малко над 30 сантиметра и е с тегло от близо 4 килограма. От създаването си статуетката почти не е променяна. Сменя се обаче материалът. Някога позлатен солиден бронз - днес британиум, потопен в сребърен никел и покрит с 24-каратово чисто злато.

От първата церемония до днес раздадените статуетки са над 3 000. Най-младият носител на „Оскар” е актрисата Тейтъм О'Нийл. През 1973 г. тя е едва на 10, когато получава статуетката за „Най-добра поддържаща роля”.

А за това, че за „Оскар” никога не е твърде късно доказва Кристофър Плъмър през 2011 г. Тогава - на 82 години - той става най-възрастният носител на наградата.

Едни получават признание в началото на кариерата си, други - в края, трети все още чакат. Но има и една друга порода в Холивуд - като Уолт Дисни, Катрин Хепбърн, Мерил Стрийп, Джак Никълсън и Даниъл Дей Люис, които държат рекордите на всички времена.

КОЙ ФИЛМ, СПОРЕД ВАС, ЩЕ ГРАБНЕ "ОСКАР"? ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ ТУК

Дисни е най-номинираният и най-печелившият в Холивуд - 59 номинации и 22 статуетки. 

При актрисите най-номинираната е Мерил Стрийп - цели 21 пъти. Но с нейните три „Оскара” за главна женска роля и един за поддържаща, тя все още е на второ място в класацията след Катрин Хепбърн и нейните 4 статуетки за главна женска роля.

При актьорите нещата изглеждат така: 12 номинации за Джак Никълсън и 3 „Оскара”, единият обаче за поддържаща роля. Първенецът тук е Даниел Дей Люис с 3 златни статуетки за главна роля.  

Но дори и да сте най-добрият от най-добрите, имате само 45 секунди за своята победна реч от сцената на „Долби тиътър”. Е, освен ако не се казвате Греър Гарсън. През 43-та тя произнася най-дългата реч в историята на „Оскарите” – цели 7 минути!

Срещу Гарсън е Алфред Хичкок, но с друг рекорд - реч от само две думи – „Благодаря ми”.

Но най-дълго аплодираният човек в историята на „Оскарите” е комикът Чарли Чаплин. След като получава почетната награда на Академията,  овациите продължават дългите 12 минути.

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019, ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA тази нощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA.

Деветото издание на "Треска за Оскари", превърнала се в емблема на KINO NOVA, ще допълни звездната кино мания. Повече филмови изненади от всякога очакват най-запалените фенове в праймтайма на филмовия канал. От 28 януари кампанията ще поднесе подбрана селекция от премиерни заглавия и абсолютни хитове. 

28 вечери с 2 Oскарови филма. И един грандиозен финал на живо. Най-престижната церемония – Наградите Оскар. Избери „Треска за Оскари“ по KINO NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.