Работата му го среща с десетки режисьори и актьори от световна класа

2 милиона долара - толкова струва всеки кадър с известния кентавър от „Хари Потър”. Негов създател е българин. Художник в киното, който е работил с най-големите - Стивън Спилбърг, Робърт Земекис и Том Ханкс.

„Обикновено казвам, че съм аниматор, макар че това е само едно от нещата, с които се занимавам. Аз съм започнал в киното от анимацията, но минах през сториборд, разработка на типажи. Режисьор станах в последно време с мои собствени филми. Пиша книги, илюстрирам ги. Най-общо казано съм художник”, заявява Владимир Тодоров.

СНИМКИ ОТ ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ НА 91-ВИТЕ "ОСКАРИ" ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК 

Като дете мечтае да е рок-звезда. Като юноша избира рисуването. Съдбата обаче е решила друго. Академията не го пожелава и цели два пъти професорите го късат на приемните изпити.

„Аз пък упорствах, отвори се място във ВИТИЗ, курс по анимация и това промени курса на живота ми. Не беше това определено мечтата ми и не беше така замислено, но по един ред причини така се получи”, разказва Тодоров.

А пътят от София до Лос Анджелис минава през спирка Лондон.

„С няколко колеги намерихме една обява в едно специализирано вестниче за анимация, търсиха аниматори в Лондон и така попаднахме там. Оказа се, че е студиото на Спилбърг - направо в дълбоката вода”, разказва Тодоров.

И от тогава досега той не е излизал от „дълбокото” кино. Продукциите, в които го наемат, са за стотици милиони долари. А работата го среща с десетки режисьори и актьори от световна класа като Том Ханкс, Анджелина Джоли и Джим Кери. От кухнята на Холивуд издава, че с най-големите звезди всъщност се работи най-лесно.

И въпреки че вече от 20 години живее в меката на киното - Лос Анджелис,  твърди, че треската за „Оскари” не успява да го зарази.

Прогнозите му за 91-вата церемония по раздаването на „Оскарите”?

„„Черната пантера” е едно рядко попадение в тази категория в последните 20 години. С голям боксофис успех. Такива филми трудно стигат до категорията за най-добър филм в Академията. Тя не обича да номинира такива, прави реверанс по-скоро към независимото кино. „Черната пантера" ми се струва случайно попадение, донякъде и политически обвързано. И самият факт, че е попаднал тук, за тях стига. Това на Спайк Ли – „Черен в клана”, може да има някакъв шанс заради Спайк Ли, но не вярвам. „Бохмеска рапсодия" не е добър филм. Момчето е добро, актьорът, и най-вероятно има шанс за актьор да вземе, но самият филм не е чак толкова добър като изпълнение и някак е излишно да се правят неща, които хората са виждали. „Роди се звезда" - това е римейк, не е оригинален материал. Първи филм на Брадли Купър и номинацията според мен му стига. И тук има един „Фаворитката” на един гръцки режисьор, който прави много странни филми, но този е много добър и е много интересен и е възможно. Но аз казвам „Рома”, защото този човек Куарон е явление - еднакво добър и в комерсиалното, и в камерното, и в авторското кино. Този филм е прекрасно заснет от него самия и според мен ще спечели и за операторско майсторство”, заяви Тодоров.

Още гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА "ОСКАРИТЕ" ЧЕТЕТЕ ТУК

КОЙ ФИЛМ, СПОРЕД ВАС, ЩЕ ГРАБНЕ "ОСКАР"? ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ ТУК

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019 г., ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA на 24 февруари 2019 г. след полунощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA. Специалното студио започва в 22.45 ч. по NOVA и продължава от 23.30 ч. по KINO NOVA.

Деветото издание на "Треска за Оскари", превърнала се в емблема на KINO NOVA, ще допълни звездната кино мания. Повече филмови изненади от всякога очакват най-запалените фенове в праймтайма на филмовия канал. От 28 януари кампанията поднася подбрана селекция от премиерни заглавия и абсолютни хитове. 28 вечери с 2 Oскарови филма. И един грандиозен финал на живо. Най-престижната церемония – Наградите "Оскар". Избери "Треска за Оскари“ по KINO NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.