Словесни "престрелки" между Цветанов, Нинова и Цонев

БСП продължава бойкота си и остана извън пленарната зала по време на гласуването на президентското вето. Левицата искала ясни и прозрачни евроизбори, а днешното гласуване в парламента определи като „сделка”.

„Виждате, че ДПС, ГЕРБ и Обединените патриоти в пълно съгласие отхвърлят аргументи на президента, а и нашите. Това е поредната сделка. Между ДПС и ГЕРП. Цената на тази сделка търсете в дневния ред за петък, точка първа, казва се Законът за вероизповеданията. ДПС казват: „Ние ще ви подкрепим, вие ни опростете дълговете на мюфтийството””, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Искаме да има спокойствие, да гарантираме сигурността и в никакъв случай да няма политически лидер, независимо дали това е Корнелия Нинова, който да поставя под заплаха мира в България, заигравайки се с етническата толерантност и решенията на НС, свързани с вероизповеданията. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в кулоарите на парламента твърдения на лидера на БСП. Корнелия Нинова се заиграва с нещо, което е достатъчно взривоопасно за обществото и страната, подчерта Цветанов и определи твърденията на социалистите като фалшиви новини, лъжи и неистини. Когато не участваш в пленарни заседания, на председателски съвет, няма как да бъдеш обективен при подобни декларации, които правиш от политическите си централи, коментира той. И припомни, че темата е била обсъждана на заседания на КСНС при президента, на които е присъствала и Нинова. 

Темата е поставяна многократно и тя намери политически консенсус между всички участващи в КСНС парламентарно представени политически формации, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му, твърденията на социалистите създават предпоставки за нарушаване на националната сигурност. Не бих искал в страната ни да има противопоставяне на етническа основа и българските граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, да казват, че държавата за едни е майка, за други - мащеха, посочи още Цветан Цветанов.Той обясни, че с промените в закона за вероизповеданията им е дадена възможност да получават съответната субсидия. Към настоящия момент обаче мюфтийството не са получили тези средства, защото, ако бъдат дадени, веднага трябва да отидат за покриване на старите задължения, разясни председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов уточни, че става въпрос за около 8 млн. лв., които с поправките тази седмица в закона, ще бъдат опростени на мюфтийството.

Финансирането на Главно мюфтийство, в частта за заплатите, не е частен партиен въпрос на ДПС. Това е въпрос от калибъра на националната сигурност и решението за него е взето така. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БГНЕС. В декларация от името на парламентарната група Цонев отговори на обвиненията, отправени от лидера на БСП Корнелия Нинова, според която отхвърленото президентско вето върху Изборния кодекс е вследствие на сделка между ГЕРБ и ДПС. Нинова счита, че цената на тази сделка трябва да бъде търсена в дневния ред на пленарното заседание в петък, когато депутатите ще разгледат Закона за вероизповеданията.

„Малко преиграхте, г-жо Нинова! Добре е да отидете при президента и да го попитате дали този въпрос е от националната сигурност или е пазарлък на ДПС. Ние няма да приемем този въпрос да бъде разглеждан като партиен въпрос на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента“, смята Цонев. В изказването си той припомни, че решението да се финансират вероизповеданията в България е взето на два последователни Консултативни съвета по национална сигурност при президента през 2017 г. Целта – избягване на зависимости. „Това решение е взето със съгласието на президента, съгласието на всички политически парти, на лидерите им, както и със съгласието на г-жа Нинова“, допълни още Йордан Цонев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.