Депутати от ГЕРБ внасят идеи за промени в Закона за семейните помощи

Край на детските надбавки за семейства, които не пращат децата си на училище. Депутати от ГЕРБ внасят промени в Закона за семейните помощи, които предвиждат по-строги санкции за напусналите образователната система.

Ако за един месец детето не е ходило на предучилищна три дни или в училище има 5 неизвинени отсъствия, семейството му няма да получава детски цяла година, предлагат управляващите. Сега лишаването от помощи е само за месец.

За да се гарантира редовното ходене на училище, се предвижда и друга промяна: част от еднократната помощ от 250 лева за първокласник ще се изплаща в началото на учебната година, а втората част - в началото на втория срок и то при условие, че детето продължава да е в клас.

Хиляди семейства - без детски надбавки заради отсъствия

"Децата не са ли в задължителна детска градина и училище, няма да получават надбавки - няма вратички, няма изключения. Моля да не приемате идеята като политика на санкции", коментира Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование. 

„Екипите обикалят и всеки ден се молят на някои родители да пуснат детето си на училище”, заяви министър Красимир Вълчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.