Местните вярват, че така се почистват и предпазват от лоши енергии, а в същото време се зареждат с любов, щастие и късмет

"Гугъл" отново ни изненада с нов дудъл. Този път търсачката отбелязва традиционния индийски фестивал, който бележи началото на пролетта.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Празникът е по-известен като Холи и датира още от IV в. преди новата ера. Традицията повелява хората да излизат по улиците на градове и села и отбележат заедно празника на цветовете. Индийците се разхождат с изрисувани лица и хвърлят по околните прахообразни бои с цветовете на дъгата. Местните вярват, че така се пречистват, предпазват се от лоша енергия и се зареждат с късмет, пише Vesti.

Снимка: EPA/БГНЕС

Светлината винаги е била символ на духовното в традиционната култура на Индия. Вярва се, че използването на боите идва от легендите за Кришна и неговата любов към Радха. Според тях майката на Кришна боядисала кожата на сина си, за да бъде толкова светла, колкото тази на неговата Радха и така тя се влюбва в него. 

Холи вдъхновява хора от всички краища по света да пренесат традицията и да я пресъздадат.

Двата най-популярни празника в Индия са Дивали и Холи. Те са посветени на възтържествуването на доброто над злото, на разпръскване на мрака в нас и около нас, на хармонията и красотата.

И още по темата:

Украинци си направиха Цветен фестивал

Започна Фестивала на орхидеите в Лондон (ВИДЕО)

Фестивал на азиатската култура в Борисовата градина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Информация: Vesti