Вижте интересни истории от Чехия и България

Село Долни Брежани, Бохемия - сърцето на Чехия. Там младите майки спокойно оставят количките с децата си навън, докато пият кафе, а малките деца ходят напълно сами на училище. Къщите са нови, пътищата – гладки. Всичко това се случва благодарение на европейски средства.

Томас Моцек е ръководител на един от най-успешните проекти, финансирани с евросредства – „Хайлейз”. Това е най-скъпият научен център в Чехия. Там се намира най-мощната петаватна лазерна система.

Мария Габриел: Стартъпите ще определят бъдещето на Европа

„Хайлейз” стартира от нищото през 2011 г. изцяло с евросредства, за да стигне до момента, в който има повече от 100 служители от цяла Европа и учени от цял свят, ултрамодерна сграда, където едновременно се произвеждат лазери и се изследва тяхното приложение. С лазерно шоково лъчение се намалява износването на различни материали в аеронавтиката, самолетостроенето, удължава се животът на метални компоненти с 10 години, прави се изключително точно разрязване на метал.

През 2017 г. „Хайлейз” печели проект по програмата „Тийминг” - част от „Хоризонт 2020” на Европейската комисия - евросредства, предназначени за държави-членки, които имат нужда от развитие на науката. България също печели с проект по тази програма. PlantaSYST е на стойност 15 милиона евро. Проектът е за научни изследвания, които да установят как растенията реагират на различни предизвикателства на околната среда. В него участват четири български организации и две германски: Университетът в Потсдам и Институтът „Макс Планк” по растителна молекулярна физиология в Голм. За разлика от „Хайлейз”, PlantaSYST започват от нулата и получават безвъзмездно от Община Пловдив сграда за реновиране в кампуса на Института по зеленчукови култури „Марица”. Една от научните разработки е как растенията да издържат на сушата. Учените там търсят и нови лекарства. Планират до 10 години да привлекат инвестиции за близо 100 млн. евро.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.