Продължението на историята разказва Антон Чавдаров

Парализирана жена трябваше да пропътува 80 километра, за да се яви пред  ТЕЛК комисия. Абсурдната история, която ви разказахме снощи в късните новини, предизвика вълна от възмущение. А днес от болницата обясниха, че нямало как да правят домашни посещения, защото били много натоварени.

На носилка, напълно неподвижна, Вангелия Стойкова пропътува разстоянието от Рупите до Благоевград, за да получи 100 процента инвалидност. Пътуването е мъчително.„В линейката все едно ме заковаха на седалката и това е”, сподели пред NOVA Вангелия.  

Д-р Олег Кашукеев е председател на ТЕЛК-комисията в Благоевград. На ден преглежда поне по 15 пациенти. Обяснява, че никой не е отишъл на домашно посещение при Евангелия, защото това би оставило всички чакащи пред кабинета без лекар. „Кажете ми кое е по-правилно - онкологичните ли да гледам или да си размахвам байряка да си гледам някой си. Кажете ми, ние лишаваме 30-40 човека да се явят на преглед, за да отидем на домашно посещение, на едно домашно посещение, където и да е. Какъв скандал?! Скандалът е че ТЕЛК-овете са обременени много, претоварени от работа, но никой не ни обръща внимание - нито НЕЛК, нито министерството”, коментира д-р Кашукеев..

Парализирана жена пътува 80 км, за да се яви пред ТЕЛК комисия

 

Според близките на възрастната жена обаче лекарите е трябвало да отидат до Рупите. „Не ги обвинявам, имат много изисквания сега по ТЕЛК-овете, просто да си вземат поука, че има много тежко-болни и да отделят време, ако трябва да ходят на посещение, да не се случва втори път този казус”, коментира Аксиния Стойкова, дъщеря на пациентката.

„Казвам ви че ми е гадно, гадно ми е, щото ме занимават само с глупости да пиша отговори на тоя, на оня, че това, че онова, ми не можем - техническо е невъзможно, пенсионери сме, и ние трябва да си гледаме здравето. Не може само да гледаме чуждото здраве, ние изнемогваме, казвам ви, бушоните ще изпукат и после кой ще работи?”, допълни председателят на ТЕЛК - Благоевград.

Междувременно много хора пожелаха да помогнат на възрастната жена и мъжа й и да осигурят 130-те лева за пътуването с частната линейка.

„Баща ми е отговорен човек. И не позволи ние децата да платим линейката, просто даде от неговите 238 лева пенсия и извади 130 лв за да плати на шофьора и е доволен от това”, обясни Стойкова.

В понеделник ТЕЛК-комисията от Благоевград ще отиде на домашно посещение в Гоце Делчев. За да прегледа 10 пациенти накуп.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.