Четиристранна среща на балканските лидери се проведе в Букурещ

Четиристранна среща на балканските лидери се проведе в резиденция „Снагов“ в Букурещ.

Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Данчила и президентът Александър Вучич се събраха за седми път в този формат, който е по инициатива на премиера Борисов.

Те обсъдиха напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката. Сред инициативите, които имат сериозен потенциал да допринесат за свързаността в региона и за икономическото му развитие са: изграждането на интерконекторните връзки, създаването на интермодален коридор, свързващ Егейско и Черно море, както и разширяването на транспортните връзки по река Дунав.

Фокус на срещата между държавните и правителствени ръководители беше също така задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения. Европейска перспектива на Западните Балкани е друга тема, която е от голямо значение за региона.

На пресконференцията след края на срещата премиерът Бойко Борисов заяви, че имаме редкия шанс да се обединим за Балкански хъб, Балкански поток, за да може да не ги делим.

От своя страна сръбският президент Александър Вучич отдели важно внимание на свързаността с Гърция през Република Северна Македония, която не е поканена на форума, предаде БГНЕС.

„Относно България мога да кажа, че скоро ще завършим източния клон на коридор номер 10, за по-малко от три месеца и също така коридора със Северна Македония. Това е много важно за свързаността ни с Гърция и Северна Македония“, каза той. Вучич отново поиска подкрепата на останалите лидери за европейския път на Сърбия. Той се надява тази подкрепа да бъде и в бъдеще толкова силна, колкото е сега.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се спря на енергийните коридори. „Създадохме обща компания между Румъния и Гърция и така ще успеем да свържем Черно море със Средиземно море. Имаме една вертикална ос, която ще носи газ от Азербайджан към Северна Гърция. Ще имаме и нови възможности, предоставени от платформата в Александруполис, която ще осигури втечнен газ“, каза той

Домакинята на срещата, румънската премиера Виорика Данчила заяви, че приетата Декларация в Букурещ отразява стремежа на балканските лидери да създадат един стабилен и проспериращ регион, който е свързан с Европа. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.