Как ще я приемат хотелиерите и туристите?

Нова идея - туристът резервира две нощувки, а получава трета безплатно. По този начин Министерството на туризма ще се опита да подпомогне туристическия бизнес у нас. Как туристи и хотелиери ще приемат идеята. Отоговорите дават Лиляна Арсова, директор на дирекция „Туристическа политика” в Министерството на туризма Атанас Димитров, председател на УС на БХРА и Иван Михалев, журналист и блогър.

„2019-та е година, през която на фокус е вътрешният туризъм. Министър Ангелкова обяви инициативата "Естествено в България". След което разработихме концепция „Неочаквана ваканция” – туристът плаща две нощувки, получава трета безплатно от хотелиер, от място за настаняване, което е категоризирано по Закона за туризма. И то само тези, които са наши партньори в инициативата. Има вече изграден сайт, който е достъпен за всички хотелиери", обясни Лиляна Арсова.

"Неочаквана ваканция" - плащаш 2 нощувки, получаваш трета безплатно

Тя допълни, че след като туристите получат промокода, те могат да влязат в договорни отношения с хотелиера. Може да получат и още бонуси.

„Разбира се, че подкрепяме едно такова начинание, защото е крайно време да се фокусираме към вътрешния туристически пазар. Защото той е специфичен", коментира Атанас Димитров.

Арсова беше категорична, че през всичките години министерството работи в посока „българския турист” - разработени са 8 културно-исторически дестинации, които са само за българския пазар, както и 7 балнео- и СПА дестинации и 12 винени дестинации.

Според Иван Михалев, пътешествениците имат почти всички характеристики на туристите. „Предварително резервират хотел, ядат в местни ресторанти, разглеждат забележителности. Това не са хора, които пътуват на стоп, не спят на палатки, както ние си мислим”, обясни Михалев.

Още по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.